×

Història

Des de 1881, al servei de la vostra salut. 

L'any 1880 en Josep Antoni Obradors, mestre d'obres, va construir l'actual edifici de tres cases i dues plantes on es troba la farmàcia.

El fundador de la farmàcia fou el sabadellenc Josep Argemí i Calvet, doctor en Farmàcia que la regentà des de 1881 al 1930. El va succeir el seu gendre, el farmacèutic Joan Comas i Ribatallada del 1930 al 1961 i des del 1962 el farmacèutic Jaume Argelaguet i Vila nascut a Esparreguerra (1930-2005), i des del 2005 Santi Argelaguet Argemí, l´actual propietari.

EXTERIOR

Les majòliques de la façana foren fetes per l'artista local Modest Casademunt, l'entrada del carrer Sant Antoni Maria Claret data del 1920 i la del Pedregar del 1921.

A la façana principal hi ha representat en un bust a l´esquerra a Hipòcrates –precursor de la medicina clàssica a Grècia-, a sota l´albarel.lo o pot de farmàcia amb l´inscripció Lycopodium –licopodi, en català, usat com a diürètic i en inflamacions urinàries-. A sota a l´esquerra hi ha uns motius florals que representen al badabadoc, rossella o adormidera (papaver somniferum) amb el seu fruit dit cascall (usat en infusió per les seves propietats sedants).

A la dreta hi ha representat un bust Galè –precursor de la Farmàcia a Grècia-, a sota hi ha la copa d´Higiea (deesa de la salut) envoltada per la serp. La copa representa el recipient on s´han abocat les forces curatives de la natura, transformades en medicament i la serp representa el verí, la part negativa de la terra. La sep és la destrucció. I per això és necessari domar-la, enroscar-la a la copa de farmàcia, posar-la al seu servei i transformar-la en medicament.

A sota de tot a la dreta hi ha representada l´altea (althea officinalis) usada com a calmant, pectoral i emolient.

A la façana del Pedregar hi ha representat en un bust a l´esquerra Hipòcrates, a sota un albarel.lo amb l´inscripció Borat. Sòdic. –borax, usat com antisèptic. A sota a l´esquerra hi ha uns motius florals que representen la belladona (atropa belladona) usada com antiespasmòdica i antiasmàtica.

A la dreta hi ha Galè, a sota hi ha la copa envoltada per la serp.

A sota de tot a la dreta hi ha representat el jusquiam o herba queixalera (hyoscyamus niger) usat com antiespasmòdic, antiasmàtic i antisecretor. Com la belladona aquesta també és tòxica.

El suport de la creu al vèrtex de la cantonada és de ferro forjat amb la forma de dragó i considerat l´element més representatiu del modernisme.

INTERIOR

AA l´interior destaca la forma semi circular del mobiliari de fusta i el taulell de marbre on hi havia una estructura amb ferro i vidres emplomats per elaborar-hi fórmules magistrals.

Tota la col.leció de pots o botamen són de l’època i foren adquirits a la fàbrica de M. Casademunt que tenia a Barcelona al carrer Escudillers. Els pots petits de porcellana de 13 cm valien 9 reals i els grans de 30 cm valien 33 reals. Molts dels pots contenen les substàncies.

A la part central hi ha un rellotge de mitjans del segle XIX rodejat de quatre copes (de 50 cm comprada a 52 reals i de 38 cm a 34 reals) usades per conservar la canyella, l´anis estrellat (pimpinella anisum, antiflatulent), quina (chichona succirubra, tònic o antimalàric) i la faba de Sant Ignasi (ignatia amara, estimulant i cardiotònic).

A mà esquerra hi ha la mare de Déu de Montserrat feta als anys 30 rodejada dels escuts de Catalunya i Sant Jordi. Durant la guerra civil (1936-39) aquesta fou amagada darrera un cartell al davant on hi deia que la farmàcia havia estat incautada pel Comitè Local de Defensa.


Categories
Preu