Avui: 09:00-20:30 93 745 05 37 679 950 363

Història

Des de 1881, al servei de la vostra salut. 

L'any 1880 en Josep Antoni Obradors, mestre d'obres, va construir l'actual edifici de tres cases i dues plantes on es troba la farmàcia.

El fundador de la farmàcia fou el sabadellenc Josep Argemí i Calvet, doctor en Farmàcia que la regentà des de 1881 al 1930. El va succeir el seu gendre, el farmacèutic Joan Comas i Ribatallada del 1930 al 1961 i des del 1962 el farmacèutic Jaume Argelaguet i Vila nascut a Esparreguerra (1930-2005), i des del 2005 Santi Argelaguet Argemí, l´actual propietari.

EXTERIOR

Les majòliques de la façana foren fetes per l'artista local Modest Casademunt, l'entrada del carrer Sant Antoni Maria Claret data del 1920 i la del Pedregar del 1921.

A la façana principal hi ha representat en un bust a l´esquerra a Hipòcrates –precursor de la medicina clàssica a Grècia-, a sota l´albarel.lo o pot de farmàcia amb l´inscripció Lycopodium –licopodi, en català, usat com a diürètic i en inflamacions urinàries-. A sota a l´esquerra hi ha uns motius florals que representen al badabadoc, rossella o adormidera (papaver somniferum) amb el seu fruit dit cascall (usat en infusió per les seves propietats sedants).

A la dreta hi ha representat un bust Galè –precursor de la Farmàcia a Grècia-, a sota hi ha la copa d´Higiea (deesa de la salut) envoltada per la serp. La copa representa el recipient on s´han abocat les forces curatives de la natura, transformades en medicament i la serp representa el verí, la part negativa de la terra. La sep és la destrucció. I per això és necessari domar-la, enroscar-la a la copa de farmàcia, posar-la al seu servei i transformar-la en medicament.

A sota de tot a la dreta hi ha representada l´altea (althea officinalis) usada com a calmant, pectoral i emolient.

A la façana del Pedregar hi ha representat en un bust a l´esquerra Hipòcrates, a sota un albarel.lo amb l´inscripció Borat. Sòdic. –borax, usat com antisèptic. A sota a l´esquerra hi ha uns motius florals que representen la belladona (atropa belladona) usada com antiespasmòdica i antiasmàtica.

A la dreta hi ha Galè, a sota hi ha la copa envoltada per la serp.

A sota de tot a la dreta hi ha representat el jusquiam o herba queixalera (hyoscyamus niger) usat com antiespasmòdic, antiasmàtic i antisecretor. Com la belladona aquesta també és tòxica.

El suport de la creu al vèrtex de la cantonada és de ferro forjat amb la forma de dragó i considerat l´element més representatiu del modernisme.

INTERIOR

AA l´interior destaca la forma semi circular del mobiliari de fusta i el taulell de marbre on hi havia una estructura amb ferro i vidres emplomats per elaborar-hi fórmules magistrals.

Tota la col.leció de pots o botamen són de l’època i foren adquirits a la fàbrica de M. Casademunt que tenia a Barcelona al carrer Escudillers. Els pots petits de porcellana de 13 cm valien 9 reals i els grans de 30 cm valien 33 reals. Molts dels pots contenen les substàncies.

A la part central hi ha un rellotge de mitjans del segle XIX rodejat de quatre copes (de 50 cm comprada a 52 reals i de 38 cm a 34 reals) usades per conservar la canyella, l´anis estrellat (pimpinella anisum, antiflatulent), quina (chichona succirubra, tònic o antimalàric) i la faba de Sant Ignasi (ignatia amara, estimulant i cardiotònic).

A mà esquerra hi ha la mare de Déu de Montserrat feta als anys 30 rodejada dels escuts de Catalunya i Sant Jordi. Durant la guerra civil (1936-39) aquesta fou amagada darrera un cartell al davant on hi deia que la farmàcia havia estat incautada pel Comitè Local de Defensa.


Preu